Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Μαριλένα Σούκουλη στο 1ο Συνεδριο ΕΝ.Π.Ε.

15 -02 - 2013 * 1ο Συνεδριο ΕΝ.Π.Ε. 
H Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητα ως Μοχλός Ανάπτυξης για τις Περιφέρειες
«Θα είμαι μέσα στους χρόνους που θέλετε κύριε πρόεδρε γιατί σε πολλά με κάλυψε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ίσως τελικά να συνεχίζω από εκει που έμεινε δίδοντας τις προτάσεις του στο προεδρείο.
Θα ήθελα να μιλήσω για τη διασύνδεση της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με την ανάκτηση της Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας. Μια διασύνδεση η οποία φαίνεται ότι χάθηκε στη προχειρότητα βιαστικών επιλογών της τότε Κυβέρνησης .
Όπως , σε αυτήν την προχειρότερα , χάθηκε και ο ρόλος του κάθε περιφερειακού συμβούλου, και ο ρόλος της μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου , ακόμα και ο ρόλος του τοπικού αντιπεριφερειάρχη , όπως ακούσθηκε από συναδέλφεισες . Θεωρώ όμως ότι αυτά θα πρέπει να τα συζητήσουμε σε μια ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την διόρθωση του Νόμου .

Η Αιρετές Περιφέρειες , για το κράτος και την κεντρική εξουσία , θα πρέπει να αποτελούν μια ευκαιρία .
Ευκαιρία να μετατραπούν οι απλές διοικητικές ενότητες σε αναπτυξιακούς Πυλώνες ενός Νέου Παραγωγικού Προτύπου για τη Χώρα έξω από κοντόφθαλμες λογικές αποκλειστικής εξυπηρέτησης δημοσιονομικών προβλημάτων.
Και δεν πρέπει , αγαπητοί Συνάδελφοι , να κατανοήσουν οι πάντες την ανάγκη αυτοτέλειας ; Οικονομικά , Θεσμικά και Αναπτυξιακά. Πώς ; Ανασυνδέοντας Παραγωγικούς Τομείς της Οικονομίας που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του Κεντρικού Κράτους με αντίστοιχα Περιφερειακά Θεσμοθετημένα Εργαλεία ακόμα και με συνεργασία φορέων του Ιδιωτικού Τομέα.

Η κάθε Περιφέρεια υπηρετώντας το δικό της Όραμα και κατά κύριο λόγο «σκεφτόμενη Τοπικά» μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ώστε να επιτύχει την παραγωγή μοναδικών προϊόντων και υπηρεσιών. Έτσι θα λειτουργήσουμε και ως προστατευτικό δίκτυ των παραγωγών απέναντι στα καρτέλ .
Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας κρύβεται στη σωστή εκμετάλλευση των ιδιαίτερων παραγωγικών δυνατοτήτων κάθε περιοχής. Και τις δυνατότητες των περιοχών μας τις ξέρουμε καλύτερα από την κεντρική εξουσία .

Όμως χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία για να υπηρετήσουμε αυτό το όραμα. Όπως :
τη θεσμοθέτηση και χρηματοδότηση Περιφερειακών Δομών Τουριστικής Ανάπτυξης
τη θεσμοθέτηση χρηματοδότηση Περιφερειακών Δομών Αγροτικής Ανάπτυξης
τη θεσμοθέτηση και χρηματοδότηση Περιφερειακών Δομών Έρευνας και Καινοτομίας
τη θεσμοθέτηση και χρηματοδότηση Δομών Κατάρτισης Ανθρώπινων Πόρων στους παραγωγικούς Τομείς

Και όλα αυτά μειώνοντας τον κρατισμό . Καταργώντας κρατικούς , παρακμιακούς οργανισμούς . Και ενισχύοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία και την τεχνοκρατική αντίληψη .

Αλλά και εμείς μεταξύ μας θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα υγιές ανταγωνισμό με μοναδικό στόχο την επίτευξη της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας.


Αγαπητοί συνάδελφοι , η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη . Πρέπει να καταλάβουμε όλοι , ότι τα προβλήματα του Σήμερα δεν επιλύονται με αντιλήψεις του Χθες . Η ανάγκη της Δημιουργίας των Περιφερειών του Αύριο , των Ευρωπαϊκών Περιφερειών , όπως ακούστηκε, είναι μπροστά μας . Μένει να αποδείξουμε ότι δεν πρόκειται για συνενώσεις Νομαρχιών . Η πρόκληση είναι και αυτή , μπροστά μας .»

Ευχαριστώ πολύ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έτσι χάθηκε ο Καπετάν Πελοπίδας....

Πιτσιωτά:Ένα από τα δέκα ορεινά χωριά του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού του νομού Φθιώτιδος, χτισμένο σε μια ρεματιά, πλούσιο σε νερά,με τις βουνοπλαγιές κατάφυτες από βελανιδιές και έλατα.    Στα εξήντα σπίτια προπολεμικά κατοικούσαν 300 άτομα με 50 μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο                                                                                                  Και να μια μέρα χτυπά η καμπάνα πιο ζωηρά. Έχομε πόλεμο, επιστράτευση.                                         Αρκετοί στρατεύσιμοι πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο και όλοι γύρισαν πίσω στο χωριό. Έχουμε κατοχή. Μα στο χωριό μας μόνο μια φορά πέρασε ένας λόχος Ιταλών και μετά όταν φούντωσε το αντάρτικο είχαμε ελεύθερη Ελλάδα. Ο Άρης Βελουχιώτης μετά την πρώτη του εμφάνιση στις 7 Ιούνη 1942 στη Δομνίστα συνεχίζει τις εμφανίσεις του από χωριό σε χωριό σε όλη την περιτυμφρήστεια περιοχή.
Θυμάμαι τότε ένα απόγευμα που με το χτύπημα της καμπάνας μαζευτήκαμε στο προαύλιο του Σχολείου όπου μας μίλησε ο Άρης. “Είμαστε μ…

Σάββας Κωφίδης: «Στη μάχη με τα τέρατα του κρατικού μηχανισμού, με τα τέρατα του φασισμού βγήκα νικητής, δεν έγινα ο ίδιος τέρας»

Μια διαφορετική συνέντευξη, με έναν από τους σημαντικότερους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές, ο οποίος έχει ριζωθεί στις ψυχές και στις καρδιές εγχώριων φιλάθλων, κι όχι μόνο…  Ο Σάββας Κωφίδης, μεταξύ άλλων, μιλά για την αγαπημένη του μεταλλική σκηνή, τον πολιτισμό,αλλά και για τα καλά και τα… άρρωστα του ποδοσφαίρου… Επιπρόσθετα, συνθέτει και… κατεβάζει «ενδεκάδες» στο πιο ονειρικό παιχνίδι… Όλοι στις θέσεις σας, αρχίζει το «ματς»! -Σάββα, είσαι διαχρονικά μία από τις πιο… βαριές φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την πολυετή και σπουδαία επαγγελματική σου πορεία / καριέρα, ως ποδοσφαιριστής και προπονητής, τι σε κάνει υπερήφανο και τι αντίστροφα σε απογοητεύει από το «βασιλιά» των σπορ, στη χώρα μας και παγκοσμίως; Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι, που προσφέρει έντονα συναισθήματα, τα οποία δύσκολα συναντάς σε άλλα αθλήματα. Η κοινωνικότητα και ο πολιτισμός που πηγάζει μέσα από το ποδόσφαιρο είναι πράγματα για τα οποία μπορεί να νοιώθω περήφανος, αλλά για τον μικροαστισμό κ…

Κωστουλάκης Κωνσταντίνος (Λευκός Αρκάδιος)

ΑΡΚΑΔΙΟΣ ΛΕΥΚΟΣ (1905-1983)
Ο Αρκάδιος Λευκός (πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Κωστουλάκης) γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια ως δημόσιος υπάλληλος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη και τέλος στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του.
Την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1932 με τη δημοσίευση σε συνέχειες στο περιοδικό Νέα Εστία της νουβέλας "Σε πόλεμο με τον εαυτό μου", η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κριτικούς.
Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος Κρίσις… στη Θεσσαλονίκη (1934) και τρία ακόμη μυθιστορήματα με μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσά τους, ως το 1971 οπότε τιμήθηκε με το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για το έργο του "Συλλογή από μαχαίρια", βράβευση η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή του.

Στο χώρο των λογοτεχνικών περιοδικών της εποχής οι εμφανίσεις του Λευκού σπανίζουν - κάποιες δημοσ…