«Η ντροπή... των ντροπών»

Βγήκαν τα… μαχαίρια στη Βραζιλία. Η απίστευτη και ταπεινωτική ήττα από τη Γερμανία, αλλά κυρίως ο αποκλεισμός από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που με τόση αγωνία περίμεναν οι οπαδοί της «σελεσάο» δεν ήρθε ποτέ και τα ΜΜΕ της χώρας «ξέσπασαν». 
«Η ντροπή... των ντροπών»

Η ήττα ήταν βαριά, αλλά η μη επίτευξη της πρόκρισης σε μια διοργάνωση που διεξάγεται στα πάτρια εδάφη τους ήταν ακόμη βαρύτερη. «Η ντροπή... των ντροπών» διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της GloboEsporte, με τη συνέχεια να αναφέρει «σφαγιασμός τακτικής και τεχνικής. Η Βραζιλία υπέστη τη χειρότερη ήττα όλων των εποχών». Παράλληλα στην κεντρική φωτογραφία φαίνεται ο Σκολάρι να δείχνει επτά δάχτυλα, όσα και τα γκολ που δέχθηκε η ομάδα του.

Ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Λορέτι αναφέρεται και στις μελλοντικές γενιές των φαν της εθνικής τους ομάδας. «Σε 10, 20, ή 50 χρόνια θα λένε οι Βραζιλιάνοι ότι το 2014 ότι η «σελεσάο» έχασε την πρόκριση στον τελικό του Μουντιάλ, μέσα στην έδρα της, μετά την ήττα στον ημιτελικό από τη Γερμανία με 1-7. 
Αυτό το άρθρο απευθύνεται στα τωρινά παιδιά ή σε αυτά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμη. Πιθανότατα θα βρουν φάσεις του παιχνιδιού σε βίντεο στο διαδίκτυο και θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν τι συνέβη σε αυτούς που παρακολούθησαν το ματς στο Μινεράο από κοντά ή στα 200 εκατομμύρια κόσμου που το είδαν από την τηλεόραση. Σε αυτούς που είδαν τη… σφαγή, που καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει».

«Η μεγαλύτερη ντροπή στην ιστορία», γράφει το Estadao στον τίτλο του. «Η πιο αισχρή ήττα στην ιστορία για τη χώρα που είναι γνωστή στον πλανήτη ως ποδοσφαιρικό έθνος», αναφέρει η πρώτη σελίδα του site. «Μια ιστορική ταπείνωση», αναφέρει παρακάτω, τονίζοντας ότι ο Φελίπε Σκολάρι ανέλαβε την ευθύνη της ήττας. 

Από την άλλη, το βραζιλιάνικο ESPN ήταν κάπως πιο… μετρημένο. «Το να δέχεσαι τέσσερα γκολ σε έξι λεπτά είναι σπάνιο. Συμβαίνει όταν δεν υπάρχει συναισθηματική σταθερότητα, αλλά και για λόγους τακτικής. Το κέντρο της Βραζιλίας ήταν… ορθάνοιχτο και οι παίκτες διασκορπισμένοι».